Търсим 12 000, които да защитят вота на милиони“, с това

...
Търсим 12 000, които да защитят вота на милиони“, с това
Коментари Харесай

Платформата „Ти броиш“ търси 12 000 доброволци, които да защитят вота на 2-ри април

„ Търсим 12 000, които да защитят вота на милиони “, с това обръщение платформата „ “ стартира набиране на доброволци, които на 2-ри април ще наблюдават за честното протичане на изборите.

Пазителите на вота ще следят за нарушавания и фалшификации на изборите и броенето на бюлетини. След последните промени на Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина, опасността за честността на вота още веднъж е на дневен ред.
-->
“Ти броиш ” има цел да набере доброволци за всяка секция в страната. Платформата ще комбинира ресурсите на разнообразни партии и неправителствени организации за реализиране на редом броене. Не е належащо претендентите да са членове на партия, с цел да се запишат като пазители на вота. „ Искаме всеки български жител да може да види действителните резултати от изборите, преди те да са стигнали до Централната изборна комисия, преди да са претърпели непозволени промени и операции “, разясняват от „ Ти броиш “.

Пазителите на вота участват в изборното законодателство под формата на членове на СИК или покровители. Членовете на СИК наблюдават за съблюдаване на наредбите на Изборния кодекс и методическите инструкции на ЦИК в изборното помещение, като обезпечават свободното протичане на гласуването. Застъпниците имат право да участват при броенето на бюлетините (ако има такива) и да получат копие от протокола на изборната секция.

Записването за доброволец може да стане на уеб страницата и на приложението, което може да свалите от Гугъл Play и в App Store.

Потвърждение на ролята на платформата в гарантирането на честността на изборния развой е включването на “Ти броиш ” в годишния Наръчник с положителни практики в битката с корупцията на Европейски Съюз. На 8 декември 2022 година самодейността беше отличена с наградата „ Гражданска героизъм “ на 15-те годишни награди на Българския Хелзинкски комитет „ Човек на годината “ за принос към правата на индивида и правозащитността.

На изборите на 4-ти април 2021 година в платформата “Ти броиш ” се бяха записали над 10 000 доброволци. Те подадоха над 2500 сигнала за нарушавания на изборите (тогава на хартия) в изборния ден. На идващите избори през юли записаните доброволци бяха към този момент над 12 000.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР